30 Ocak 2015 Cuma

Tarkan Tufan - İbrahim Kaypakkaya'nın Hayatı ve Fikirleri
















Künye:
Adı: İbrahim Kaypakkaya’nın  Hayatı ve Fikirleri
Yazar: Tarkan Tufan
Türü: Biyografi
Yayınevi : Nokta Kitap
Sayfası: 192

Alıntılar:

“Bunlara aciyorum. Bunlar, çocukların işaret parmağından korkuyorlar. Çocukların soru sorması kadar güzel bir sey var mi yeryüzünde?”

İbrahim Kaypakkaya (Muzaffer Oruçoğlu ile sohbeti sırasında)

“Ben, grevleri işçi kitlelerini devrime hazırlayan bir okul olarak görüyorum”

İbrahim Kaypakkaya (21 Nisan 73’te Diyarbakır Savcılığı’ndaki ifadesi sırasında)

Kemalist ideolojinin tek kutuplu, baskıcı vr pasifize edici bürokratik yapısı, halkın Osmanlı dönemindeki gibi “teba”laştırılması ve benzeri bir çok noktada eleştiriler yoğunlaşmaktadır. Kimi yazılarında Kaypakkaya, sistemi faşizmle özdeşleştirir ve birçok devrimci hareketin aksine, Kemalist ideolojinin “solcu” bir karekteri olmadığını savunur.

Kitaptan / s.15


Kitap:

Kitap kendi içinde 3 bölümden oluşuyor. Ve beklendiği gibi baştan sona bir “İbrahim” biyorafisi şeklinde gitmiyor. İlk bölümde kısa bir İbrahim Kaypakkaya tanıtımı yapılıyor. Ardından İbrahim’i anlamak adına 60’lar ve 70’ler dönemi ayrıntılı biçimde işleniyor. Çünkü İbrahim’I anlamak için o dönemi bilmek gerekmektedir.

Maoizm, Çin Halk Devrimi, Kültür Devrimi, ABD’nin Vietnam çıkartması ve Vietkongların direnişi, Filistin’in işgali meselesi, İsrail’in kuruluşu, Amerikan karşıtı hareketler, 40-70 dönemi arası devrimcilere yönelik milliyetçi saldırılar vesaire bütün konular ayrıntılı bir biçimde ele alınıyor. Bu dönem boyunca İbrahim Kaypakkaya’nın bazı seçme yazıları da kitabın 2. bölümünde görmek söz konusu.

Son bölümde ise gerçek bir İbrahim Kaypakkaya biyografisi var. İbo’nun silahlı mücadeleye girişi, TİKKO-TKP/ML’nin kuruluşu, İbrahimin’in yakalanışı cezaevinde 72 gün süren işkencesi ve savcılık ifadeleri işleniyor.

Kitap son olarak İbrahim Kaypakkaya’nın dostu, yoldaşı, silah arkadaşı Muzaffer Oruçoğlu’nun, Nihat Behram’ın kitabında yayınlanmış hikayesi ile bitiriliyor. 


Tarkan Tufan - İbrahim Kaypakkaya'nın Hayatı ve Fikirleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder